Въпреки настояването на Иван Гешев да бъде отложено заседанието за

...
 Въпреки настояването на Иван Гешев да бъде отложено заседанието за
Коментари Харесай

Атанаска Дишева и министър Славов: Гешев се опитва да осуети процедурата за отстраняването му

 Въпреки настояването на Иван Гешев да бъде отсрочено съвещанието за оставката му поради неговото пътешестване до Страсбург. С 13 гласа " за " и 7 гласа " срещу " правосъдните кадровици взеха решение да продължат дебатите дали шефът на прокуратурата е уронил престижа на правосъдна власт със заканите си към Народното събрание.

 

Висш съдебен съвет продължи да заседава в отсъствието на Гешев, който напусна Висш съдебен съвет, с цел да отпътува към летището. Във вторник той има намерение да приказва пред подкомисията за върховенството на закона в Европарламента за " Барселонагейт ".

 

Във Висш съдебен съвет Гешев бе упрекнат в опит да осуети процедурата по предлагането за неговото уволняване за накърняване на престижа на правосъдната власт. Точно преди началото на дебата всъщност той разгласи, че би трябвало да потегля за летището, защото във вторник ще приказва пред Европейския парламент.

 

Драгомир Кояджиков (Прокурорска гилдия на ВСС) цитира буквално заявката на Гешев от предходната седмица, че счита да пътува за Страсбург, само че има юрист и ще направи всичко допустимо да участва на съвещанието на правосъдния съвет.

 

 

Очаква се най-късно доникъде на идната седмица Конституционният съд да образува дело против измененията в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон по тъжба на самия Гешев.

След образуването на дело от Конституционен съд процедурата може да бъде спряна за неопределен срок. Поради това Иван Гешев и част от Висш съдебен съвет се оказват в съревнование с времето за привършване на процедурата.

 

С тези промени бяха изменени разпоредбите за уволнението му, като бе признато, че нужното нормално болшинство за вземене на решение – 13 гласа “за “. По старите правила имаше потребност от квалифицирано болшинство от 17 гласа.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР